Niska cena višnje

Cena višnje trenutno iznosi poražavajućih 25 dinara. Da objasnim zašto ta cena nikako ne odgovara proizvođačima ovog voća. Da bi prizvođač mogao da obere veću površinu zasaćenu višnjom on mora da angažuje berače koji ove godine naplaćuju oko 17 dinara po kilogramu. Ili pak da angažuje nekog ko će višnju obrati tresačem ili nekom drugom mašinom, i to će proivođača koštati u najboljem slučaju 15 dinara po kilogramu. To znači da proizvođaču ostaje oko 10 dinara po kilogramu, u najboljem slučaju, kada plati  preparate za prskanje i gorivo koje je  potrošio obarđivajući višnje biće dobro ako uopšte i bude na nuli. I sve to ne računajući rad proizvođača. Ako ovako posmatramo situaciju proizvođač radi za sve osim za sebe.

Bolje prolaze oni proizvođači koji imaju ugovore sa hladnjačama ali taj broj je mali u Toplici.

Mnogi mali proizvođači su razočarani ovakvim razvojem dogadjaja i najavljuju da više neće gajiti ovo voće. Drugu pak shvataju da je udruživanje manjih proizvođača jedini način da su nastupi na tržištu i da budu konkurentni.

-Država neće stajati po strani i posebnu pažnju će obratiti na male proizvođače, koji su i stvorili ovaj srpski brend – ističe savetnik ministra poljoprivrede Predrag Lučić.

Kakva će biti reakcija države i resornog ministarstva ostaje da se vidi. Do tad ostaje nam cena od 25 dinara koja stvarno deluje poražavajuće.

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Copy link
Powered by Social Snap