Stefan Jovanović: Srbiji je potrebna promena sistema. Zato bojkot!

Gostujući na televiziji N1, Generalni sekretar Narodne stranke Stefan Jovanović je između ostalog izjavio da je Narodna skupština izgubila svoju ulogu, koju joj Ustav Republike Srbije propisuje i da je Skupština postala jedna skupina ljudi, koja je tu postavljena po odluci nekog lidera političke stranke.

U Srbiji jedan čovek odlučuje ko će biti Narodni poslanik i ko će se naći na poslaničkoj listi, kao i da se nada da građani Srbije neće glasati na ovim lažnim izborima, jer kod nas u Srbiji građani ne biraju svoje predstavnike u izbornim jedinicama, već njih biraju lideri političkih stranaka, kaže Jovanović.

Jovanović je naglasio da mi kao društvo, moramo da vidimo kakvu zapravo državu želimo da imamo u 21 veku? Da li hoćemo Poslanike koji su poslušnici svojih političkih stranaka ili koji su zaista predstavnici naroda?

Jovanović je podvuka da bi građani mogli da donesu odluku i da sagledaju situaciju onakvu kakva ona zaista jeste, oni moraju da budu dobro obavešteni o tome šta se u tom društvu zaista dešava i kako to društvo funkcioniše, nažalost to danas nije slučaj jer ne postoji sloboda medija u Srbiji, osim izuzetaka, i to je jedan od razloga zbog kojeg građani nemaju informaciju kako društvo danas zapravo funkcioniše, i zato je jedan broj građana koji izlazi na predstojeće izbore pod uticajem propagande, a drugi je nažalost ucenjen, kaže Jovanović.

Na pitanje šta je indikator da je bojkot uspeo? Jovanović je odgovorio da bojkot ne podrazumeva samo brojeve koliko će ljudi 21. juna izaći na lažne izbore, i da je bojkot već pokazao rezultate, onog trenutka kada je Aleksandar Vučić spustio izborni prag sa 5% na 3%, kao i kada je došlo, po prvi put od pada Slobodana Miloševića, do internacionalizacije jednog unutrašnjeg pitanja, kazao je Jovanović.

Jovanović je rekao da će aktivnosti u vezi bojkota, nastaviti i posle 21. juna, razgovorom sa građanima, pritiskom na režim kao i razgovorima na međunarodnim činiocima. Skupština koja bude izabrana nakon 21. neće imati legitimitet za teške odluke koje nam predstoje, zaključio je Jovanović.

Podsećamo da prvi put od 2000. godine, i pada Miloševićevog režima, relevantne političke stranke ne učestvuju na predstojećim parlamentarnim i lokalnim izborima, zbog loših izbornih uslova i medijske neslobode.

Prva stranaka koja je donela odluku o bojkotu izbora, nakon neuspešnog dijaloga na Fakultetu političkih nauka između vlasti i opozicije bila je Narodna stranka 20. avgusta 2019. godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Copy link
Powered by Social Snap