Ministarstvo odobrilo sredstva za projekte Biblioteke i Muzeja

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, odobrilo je blizu pet miliona dinara za realizaciju projekata kojima su u okviru konkursa „Gradovi u fokusu 2020“, konkurisali Narodna biblioteka „Rade Drainac“ i Narodni muzej Toplice.

-Među 22 projekta koje ove godine finansira Ministarstvo kulture i informisanja, našla su se i naša dva projekta od izuzetnog značaja za naš grad. Reč je projektu „Spomen soba Gvozdenom puku“, koja će biti otvorena u neposrednoj blizini Spomen parka junacima Gvozdenog puka, kako bi i na taj način sačuvali sećanje na naše slavne pretke, izjavila je član Gradskog veća za kulturu Milica Erić.

Za realizaciju ovog projekta, koji je izradio Narodni muzej Toplice, Ministarstvo kulture odobrilo je oko četiri miliona dinara. Na istom konkursu, podržan je i projekat Narodne biblioteke „Rade Drainac“.

-Možemo da se pohvalimo još jednim dobrim projektom, čiji je značaj prepoznalo nadležno Ministarstvo i izdvojilo sredstva u iznosu od 750.000 dinara za aktivnosti obeležavanja 110 godina od osnivanja Biblioteke u Prokuplju. Ovom prilikom, želim da se zahvalim Ministarstvu kulture i informisanja i ministru Vladanu Vukosavljeviću na izuzetnoj saradnji i velikoj podršci koju nam pružaju u kontinuitetu. Nadam se da će ta saradnja i dalje ići uzlaznom linijom, jer pred svima nama je isti cilj. Da što više doprinesemo razvoju našeg grada, unapredimo kulturu, kako bismo imali šta da ostavimo budućim pokolenjima, istakla je Milica Erić.

O značaju projekta „Spomen soba Gvozdenom puku“, govorio je i direktor Narodnog muzeja Toplice, Darko Žarić. On je rekao da će se njegovom realizacijom dobiti celina, jer će Prokuplje, pored Spomen parka Gvozdenom puku, imati i Spomen sobu posvećenu slavnim junacima.

-U Prokuplju će biti otvorena prva Spomen soba Gvozdenom puku, jedina u Srbiji. Stalna postavka posvećena junacima Drugog pešadijskog puka „Knjaz Mihajlo“, sadržaće oko 120 fotografija slavnih junaka, kao i muzejske predmete, oružje, dokumente i njihove lične stvari, rekao je direktor prokupačkog Muzeja Darko Žarić i ovom prilikom se zahvalio Ministarstvu kulture i informisanja za odobrena sredstva.

Projekat iz oblasti bibliotečko informacione delatnosti, obeležavanje 110 godina od osnivanja Biblioteke u Prokuplju, takođe je prepoznat kao veoma značajan za unapređenje kulture u našem gradu.

-Prva građanska čitaonica u Prokuplju nastala je 1910. godine, a osnovali su je profesori prokupačke Gimnazije. Bila je to prva kulturna ustanova u našem gradu. Aktivnosti povodom obeležavanja 110 godina postojanja Biblioteke u Prokuplju biće sprovedene početkom oktobra meseca, kazao je direktor ove ustanove Dragan Ognjanović.

Kako ističe, biće održana Svečana akademija, naučni skup u kojem će učestvovati poznati srpski književnici, a u pripremi je i monografija Biblioteke koja će biti predstavljena publici.

-Osnivanje Biblioteke je bio prvi korak u stvaranju kulturnih ustanova u Srbiji. Prokuplje je tada bilo centar sreza i samim tim i centar svih kulturnih dešavanja u Toplici, tako da je ovaj jubilej od velikog značaja za kulturu celog ovog kraja i Srbije, istakao je direktor Narodne biblioteke Dragan Ognjanović i zahvalio se Ministarstvu što je prepoznalo taj značaj i podržalo ovaj projekat.

 

izvor: grad Prokuplje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Copy link
Powered by Social Snap