Pred poslanicima izmena Zakona o lokalnim izborima

Pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srbije danas se nalazi predlog izmene zakona o lokalnim izborima.

Naime u postojećem zakonu će se u članu 23. stav 3. reči: „uskladu sa zakonom kojim se uređuje overa potpisa”, zamenjuju se rečima:

kod javnog beležnika ili u opštinskoj, odnosno gradskoj upravi, a u gradovima i opštinama za koje nisu imenovani javni beležnici u osnovnom sudu, sudskojjedinici, prijemnoj kancelariji osnovnog suda ili opštinskoj, odnosno gradskoj upravi”.

 

Kako je ranije najavljeno, a i kako stoji u obrazloženju izmene ovog Zakona na ovakav korak se odlučilo:

„Zbog sprečavanja širenja zarazne bolesti COVID-19. Iako je vanredno stanje ukinuto i dalje se preporučuje poštovanje određenih pravila ponašanja koja se odnose na potrebu fizičkog distanciranja između ljudi, a koja imaju za cilj zaštitu stanovništva od zarazne bolesti COVID-19.

U uslovima u kojima se preporučuje poštovanje takvih pravila ponašanja, znatno je otežano prikupljanje i overavanje potpisa birača u obimu (30 potpisa po predloženom kandidatu na izbornoj listi, odnosno 200 potpisa u jedinicama lokalne samouprave koje imaju manje od 20.000 birača) i rokovima (15 dana pre dana održavanja izbora) koje propisuje Zakon o lokalnim izborima.

Imajući u vidu izloženo, postoji potreba da se omogući da pored javnih beležnika, potpise birača kojima se podržava određena izborna lista overavaju i opštinske, odnosno gradske uprave. Predloženim zakonskim izmenama omogućuje se da opštinske, odnosno gradske uprave mogu overavati potpise birača koji podržavaju izbornu listu u svim gradovima i opštinama, kako onim gde su imenovani javni beležnici, tako i tamo gde javnih beležika nema.“

Nakon usvajanja ove izmene Zakona o lokalnim iyborima, olakšava se mogućnost učesnicima na predstojećim izborima da lakše prikupe potrebne potpise podrške za predaju lista i učeštvuju na predstojećim izborima 21. juna.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Copy link
Powered by Social Snap