Sutra se u Žitorađi organizuje akcija dobrovoljnog davanja krvi

U sredu 24. 02.2021. godine, u vremenskom periodu  od 08 do 14 časova u prostorijama Crvenog krsta u Žitorađi, Crveni krst  Žitorađa u saradnji sa službom za transfuziju krvi iz Niša održati akciju dobrovoljnog davanja krvi .

Zbog pandemije korona virusa, smanjene su zalihe svih krvnih grupa, a kontinuirano snabdevanje komponentama krvi je neophodno kako bi u svakom trenutku bilo dovoljno krvi za hitne situacije, vitalno ugrožene pacijente, za terapiju onkoloških bolesnika kao i planirane hirurške intervencije.

Upravo zato, iz Crvenog krsta mole građane, ukoliko im zdravstveno stanje dozvoljava, da se odazovu akcijama davanja krvi. Crveni krst Žitorađa apeluje na sve mesne zajednice sa teritorije opštine Žitorađa, da nastave sa akcijama organizovanja dobrovoljnog davanja krvi i da ovakve aktivnosti ne tretiraju kao okupljanje ljudi, već kao preduslov lečenja obolelih u sistemu zdravstvene zaštite.

Podršku akciji dobrovoljnog davanja krvi mogu da daju svi zdravi punoletni građani do navršenih 65 godina.

Prilikom organizacije akcija dobrovoljnog davanja krvi poštuju se procedure i preventivne mere radi sprečavanja prenosa virusa na akcijama prikupljanja krvi, u skladu sa propisima i donetim merama.

Pre akcije vrši se dezinfekcija prostorija i radnih površina, postavlja se dezobarijera i vrši se dezinfekcija ruku svi učesnika akcije, svi zaposleni u Crvenom krstu, kao i volonteri koriste zaštitna sredstva, ekipa Zavoda za zaštitu krvi koristi svoju zaštitnu opremu, po završetku akcije ponovo se radi dezinfekcija prostora.

 

Autro: Dice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Copy link
Powered by Social Snap