Čas iz istorije na engleskom jeziku o Holokaustu

Po prvi put je u Osnovnoj školi „Nikodije Stojanović Tatko“ na engleskom jeziku, čas iz istorije o Holokaustu, učenicima osmog razreda, održala profesor engleskog jezika dr Svetlana Maksimović.

Ona je završila obuku Međunarodnog centra za studije o Holokaustu „Yad Vashem“ u Izraelu, u saradnji sa Ministarstvom prosvete Republike Srbije, kao i obuku sa muzejom “Memorial de la Shoa“ iz Pariza.

-Prvi put su se učenici susreli sa ovom temom, imajući u vidu da se u okviru redovne nastave veoma malo izučava o stradanju Jevreja i samom zločinu u Holokaustu. Ovo je bio način da oni saznaju nešto novo o ovoj temi, ali i da razviju svest o zločinima protiv čovečnosti. Cilj je takođe da se razume koliko je važna i značajna pomenuta tema i misao da se Holokaust i zločini više nikada ne ponove, ali i stradanja ne zaborave, rekla je profesor Svetlana Maksimović.

Na pomenutom času, učenici „Tatkove škole“, imali su priliku da pogledaju izložbu o Holokaustu, a sve materijale za istu, odobrio je Memorijalni centar „Yad Vashem”. Sertifikovan nastavnik za predavanje iz ove oblasti, dr Svetlana Maksimović, je takođe sa učenicima pogledala ovu izložbu.

-Bilo mi je veliko zadovoljstvo da svojim učenicima, pored engleskog jezika, koji im predajem i svih mogućih inovacija u nastavi, predstavim i ovu veoma značajnu temu najvećeg genocida i zločina u istoriji, koji se ikada dogodio ljudskom rodu. Drago mi je da sam bila deo ove priče i da sam onima, na kojima svet ostaje, a to su naši mladi, prenela važnost poštovanja i pamćenja nekih događaja, koji ne smeju da se zaborave. Sve ovo je realizovano u saradnji sa najznačajnijim i najvećim centrom o Holokaustu na svetu, kakav je „Yad Vashem” u Izraelu, njihovim stručnjacima i predavačima. Fotografije za izložbu ustupio je i odobrio Centar za učenje o Holokaustu „Yad Vashem“ u Izraelu, naglasila je profesorka Maksimović.

Ona se zahvalila njima, ali i našem Ministarstvu prosvete na pruženoj mogućnosti da učestvuje u ovako značajnoj međunarodnoj i edukativnoj saradnji Srbije i Izraela.

Ovo je svakako bila i prilika da đaci iznesu svoja mišljenja i zapažanja sa izložbe i filmova, koje su pogledali. U saradnji sa Izraelom i centrom „Yad Vashem“ šef za učenje o Holokaustu za Balkan, Lea Micha, svojim prisustvom času je dala i međunarodnu notu. Ona se uživo uključila u program i ukratko svojim predavanjem upoznala učenike sa temom Holokausta.

Prema rečima profesora engleskog jezika u Osnovnoj školi „Nikodije Stojanović Tatko“ Svetlane Maksimović, saradnja sa Memorijalnim centrom „Yad Vshem” u Izraelu, biće nastavljena, uz podršku Ministarstva prosvete Republike Srbije.

Izvor: grad Prokuplje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Copy link
Powered by Social Snap