Poljoprivreda na mladima ostaje

U Prokuplju se skoro 40 odsto stanovništva aktivno bavi poljoprivrednom proizvodnjom. Najveći deo ove proizvodnje odnosi se na voćarsku proizvodnju tj. oblačinsku višnju i šljivu stenlej. Da bi celokupna poljoprivredna proizvodnja bila rentabilna i isplatljiva neophodne su i određene organizacione i tehnološke promene.

„Da bi iskoristili mnoge pogodnosti od strane Ministarstva poljoprivrede i  podsticaje koje daje lokalna samouprava mladi poljoprivrednici, starosti od 18 do 40 godina, trebali bi da registruju svoja poljoprivredna gazdinstva“, izjavio je Dejan Tonić, zadužen za poljoprivredu u gradskom veću Prokuplja i dodao da je planirano da se u narednom periodu obiđu skoro sve seoske mesne zajednice na kojima će se sa mladim poljoprivrednicima razgovarati o razvoju i unapređenju poljoprivrede na teritoriji našeg grada.

Pored razgovora na “kućnom pragu”, Tonić poziva mlade, koji žele da se bave poljoprivrednom proizvodnjom, da dođu u Gradsku upravu i zajedničkim snagama odrede smernice agrarne politike i mere za subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje, koje su najpotrebnije mladim proizvođačima kako bi u narednom periodu upravo te mere bile raspisane kroz subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje na lokalnom nivou.

„Koliko će se sredstava iz lokalnog budžeta izdvajati za poljoprivredu u narednom periodu i na koji način će ona biti utrošena može se planirati i nakon ovih razgovora“, rekao je Tonić i podvukao da su mladi poljoprivrednisi naša sadašnjost i budućnost.

Izvor: grad Prokuplje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Copy link
Powered by Social Snap