Danas se slavi Sveti Trifun-Zarazoja I čuvar bračne ljubavi

Pravoslavni vernici danas slave Zarezoju, najveći vinogradarsko-vinarski praznik, koji se slavi u čast Svetog Trifuna, zaštitnika vinograda i vina, koji se u narodu još slavi kao zaštitnik mnogih zanata i onih koji iskreno vole negujući hrišćansku ljubav.

U narodu se današnji praznik zove još i Sveti Trifun Zarezan, jer se simbolično zareže loza i polije vinom, kako bi godina bila vinorodna. U našem kraju Trifundan se slavi u vinogradima, a praznuje se i kao imendan ili porodična slava. Njegov značaj kao zaštitnika bračne ljubavi i vernosti, koje su deo hrišćanske propovedi. Vinogradari na dan Svetog Trifuna idu u vinograde, orezuju lozu i vinom zalivaju čokote, da bi time povratili vinogradu malaksalu snagu, poslije dugog zimskog perioda, pa da počne bujati u proljeće koje se već počinje primicati.

Svetog Trifuna slave neke srpske porodice kao krsnu slavu, a njemu se moli da zaštiti polja od poplava, grada i raznih štetočina.

Tradicija, stari običaji su se zadržali i kod nas, slavi se Sveti Trifun. Obično se okupe vinogradari po desetak u grupi i obično se u polju završi na ručku, ili u nekom objektu, ili napolju. Bez obzira na vremenske prilike, kada su loše obred obavim i u vinogradu koji imam kod kuće-rekli su stariji meštani dobričkog kraja.

Kod nas u Srbiji najpoznatije da se u pirotskom i zaječarskom kraju  po tradiciji 14. februar obeležava kao slava vinogradara – Zarezoja. Gotovo da nema vinogradara u Pirotu I Zaječaru koji nije obeležio ovaj dan.

Postoji vjerovanje, ako na Trifundan pada snijeg ili kiša, biće kišna i rodna godina, ako je vedro, godina će biti sušna i nerodna. Svetog Trifuna slave i gostioničari, a on je i zaštitnik grada Kotora. Vjeruje se da poslije ovog dana zima polako počinje da popušta to Sveti Trifun na svoj praznik pobode u zemlju ugarak i snijeg počne da se topi.

Prema hrišćanskom učenju, bračna ljubav je u ravni ljubavi prema Bogu, a bračni zavet neraskidiv o čemu svojim delima najbolje svedoče Hristovi velikomučenici, među kojima je i sveti Trifun.

Vladika Nikolaj govori o skromnosti i isceliteljskoj moći svetitelja Trifuna, koji je u detinjstvu čuvao guske i jedini mogao pomoći ludoj kćeri cara Gordija. Sahranjen je skromno, na sopstveni zahtev, u selu Kampsadi u Frigiji, gde je i rođen.

Autor: DICE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Copy link
Powered by Social Snap